(k)LET'S café

Iedere derde maandag van de maand vindt er een (k)LET'S café plaats, toegankelijk voor zowel leden, als geïnteresseerden. Neem dus gerust een introducé mee, of stel anderen op de hoogte van het bestaan van de LET'S-kring!
 
Aankomende (k)LET'S café: iedere derde zaterdag van de maand (met uitzondering van de zaterdag tijdens de carnaval, dan komen we een week later bij mekaar)
Tijden: 10.00 - 12.00
Locatie: de ruimte boven de bibliotheek in Panningen (Ingang aan de voorzijde van het Huis van de Gemeente, dan loop je door naar de bibliotheek en vanuit daar neem je de trap naar boven.) Er zijn altijd medewerkers aanwezig die je de weg kunnen wijzen.
 
Toegang is gratis.
 
Dit gezellige samenzijn biedt de mogelijkheid om elkaar (beter) te leren kennen. Je ruilvragen en -aanbod te bespreken of zelfs te presenteren om het onder de aandacht te brengen. Ook is er de ruimte om vragen te stellen over bijvoorbeeld de werking van de ruilkring.
 
Heb je een idee voor een invulling van een (k)LET'S café, bijvoorbeeld door een bepaald thema? Laten we het samen bespreken!
 
 

Hoe werkt het?

Hoe doe je mee?

Eerst meld je je op de startpagina van deze website aan als deelnemer van LET'S-kring Peel en Maas Je krijgt toegang tot je eigen online pagina waar je kunt zien wat er allemaal gevraagd en aangeboden wordt. Je zet hier ook je eigen vraag en aanbod op. We vinden het prettig als je probeert om minimaal 1 vraag- en 1 aanbodadvertentie te plaatsen. Benoem hierbij duidelijk of het om 'Vraag:' of 'Aanbod:' gaat.

Nu ga je op zoek naar een klus die je voor iemand kunt doen. Daarmee verdien je je eerste WaarderingsPunten. Je kunt nu ook een dienst laten verrichten. Dat hoeft niet door dezelfde persoon te zijn als waarvoor jij iets gedaan hebt, we ruilen immers binnen het netwerk.

Het is handig om iets aan te bieden waar interesse voor is, of uit te blinken in wat al aangeboden wordt. Heb je vragen? Stel ze aan ons persoonlijk, via de facebookpagina, of kom kennismaken op een (k)LET'S-café!

Hoe werkt het?

Als lid geef je aan welke diensten of goederen je aanbiedt en vraagt. Dit vul je in op deze gekoppelde website, genaamd Cyclos, hier is al het vraag en aanbod te vinden.

Wanneer je wilt handelen met een ander lid, maak je via de Cyclos pagina, per telefoon of e-mail een afspraak over de klus en het aantal te betalen WaarderingsPunten. Tevens kun je er je gegevens beheren, je saldo inzien, advertenties maken en WaarderingsPunten overboeken.

Bij een dienst worden soms euro's gevraagd voor te maken onkosten. Maak vooraf goede afspraken over de vergoedingen om misverstanden te voorkomen.

Een ruil ziet er als volgt uit:

  • Stap 1. Je ziet een passende vraag of een passend aanbod in het overzicht.
  • Stap 2. Je reageert op een vraag van een deelnemer. Je hebt datgene te bieden wat gevraagd wordt. (Dat kan ook als je dit aanbod niet vermeld hebt.)
    Of:
    Je reageert op een aanbod van een deelnemer. Je wilt gebruik maken van die dienst. (Dat kan ook als je deze vraag nog niet gesteld had.)
  • Stap 3. Je stuurt de betreffende persoon een berichtje dat je met hem/haar wilt handelen.
  • Stap 4. Je maakt een afspraak: hoe, wat en wanneer.
  • Stap 5. De dienst wordt gedaan.
  • Stap 6. De opdrachtgever geeft aan of hij/zij tevreden is (waarom wel of waarom niet). Maak als dit nodig is extra afspraken. Je kunt elkaar beoordelen binnen Cyclos.
  • Stap 8. Betalen met WaarderingsPunten via de website. De ontvanger van de WP's zorgt ervoor dat de betaler een digitale factuur krijgt.
    De betaler kan de WaarderingsPunten ook direct over maken. De afwerking moet binnen één week na de datum van de dienst gebeuren, liefst dezelfde dag.
  • Stap 9. Controleer je transactie.

Als je de deelnemers en hun kwaliteiten kent, kun je ook rechtstreeks iemand aanspreken voor een aanbod of vraag.De georganiseerde (k)LET'S-café's lenen zich hier uitstekend voor. Hier kun je tevens je eigen aanbod presenteren..!

 

Wat is LET'S-kring Peel en Maas?

Een LETS-kring is een ruilkring. LETS staat voor Local Exchange Trading System, in het Nederlands: lokaal ruilhandel netwerk. Mensen uit de gemeente Peel en Maas e.o. wisselen in een lokale groep diensten en goederen met elkaar uit zonder dat daar geld aan te pas komt.

Het ruilsysteem werkt op basis van tijd die de mensen aan elkaar besteden. Je kunt als lid je eigen hobby’s, kennis, tijd of spullen die je niet meer nodig hebt inzetten om punten te verdienen (in Peel en Maas 'WaarderingsPunten' genaamd). Hiermee kun je zelf diensten of goederen waar je behoefte aan hebt afnemen van andere leden. Bijvoorbeeld iets waar je zelf niet zo goed in bent of geen tijd/energie voor hebt. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, kun je anderen helpen én heb je de kans om met gesloten beurs andere hobby’s uit te proberen of iets te leren.

Er kan van alles ‘geruild’ worden: van het plakken van een fietsband tot huiswerkbegeleiding, of het boek dat je uitgelezen hebt. Het handige van een ruilkring is dat er niet enkel 1-op-1 geruild kan worden. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen.

 Een voorbeeld:

  • Mariet schildert een deur bij Ellen.
  • Ellen kookt een avondmaaltijd voor Jan.
  • Jan reinigt de oprit van Selma.
  • Selma maakt gordijnen op maat voor Inge.
  • Inge verzorgt een cursus waar onder andere Erkan bij aansluit.
  • Erkan laat de hond uit van Jonathan.
  • Jonathan ruilt zijn fiets met Mariet.

Al deze ruils worden bekostigd met een aantal WaarderingsPunten (WP's) Deze WaarderingsPunten bestaan alleen binnen de Peel en Maas ruilkring, je kunt er alleen binnen de LET'S-kring Peel en Maas mee betalen. Het is dus geen ‘echt’ geld. In de toekomst worden de WaarderingsPunten mogelijk geaccepteerd door lokale ondernemers.

Hoeveel zijn WaarderingsPunten waard?

WaarderingsPunten hebben geen geldelijke waarde, en kunnen tegelijkertijd onbetaalbaar zijn!

Binnen de LET'S-kring Peel en Maas wordt alle inzet gelijkwaardig beloond, of je nu ramen lapt, juridisch advies geeft of een taart bakt. Een uur is een uur, en staat voor 12 WaarderingsPunten, terug te rekenen naar 1 WP per 5 minuten. Dit kan als richtlijn gebruikt worden om een 'prijs' te bepalen of overeen te komen. Activiteiten waar je goed in bent maar waar je niet zo snel geld voor zou vragen, kunnen binnen LET''S-kring Peel en Maas een volwaardig ruilmiddel vormen. Inkopen doen, planten water geven of taart bakken kan evenveel waard zijn als een computer repareren of een tekst vertalen. Dat maakt de ruilkring tot een uniek systeem waarin alle arbeid meetelt en beloond wordt.

Bij goederen is het lastig er een waarde aan te koppelen deze wordt bepaald door het vraag en aanbod binnen de ruilkring.

WaarderingsPunten hebben dus een andere waarde dan euro’s. Toch verwisselen er bij een transactie wel eens euro’s van eigenaar. Soms heeft iemand voor een dienst materialen of ingrediënten moeten aanschaffen. Vrager en aanbieder mogen zelf kiezen of ze deze kosten in euro’s of in WaarderingsPunten willen verrekenen. Het is noodzakelijk om daar afspraken over te maken voordat de transactie plaatsvindt. Is dat niet gebeurd, probeer er dan op een redelijke manier uit te komen. Natuurlijk kun je iemand deze kosten kwijtschelden. Ga er echter nooit vanuit dat dit vanzelfsprekend is.

Binnen de LET'S-kring Peel en Maas worden er geen afschrijf- en voorrijkosten gevraagd. Dit maakt in de normale economie diensten extra duur en dat willen we nu juist vermijden. We gaan er van uit dat gereedschappen en vervoersmiddelen die een lid al heeft, iemand in staat stellen om WaarderingsPunten te verdienen. De afschrijving van de auto of gereedschappen kan dus niet worden doorberekend. Wanneer er sprake is van hoge brandstofkosten, dan moet dit wel in euro’s worden betaald. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je speciaal rijdt om iemand ergens naartoe te brengen.

Publish modules to the "offcanvs" position.

Free Joomla template by Ltheme