Wat is LET'S-kring Peel en Maas?

Een LETS-kring is een ruilkring. LETS staat voor Local Exchange Trading System, in het Nederlands: lokaal ruilhandel netwerk. Mensen uit de gemeente Peel en Maas e.o. wisselen in een lokale groep diensten en goederen met elkaar uit zonder dat daar geld aan te pas komt.

Het ruilsysteem werkt op basis van tijd die de mensen aan elkaar besteden. Je kunt als lid je eigen hobby’s, kennis, tijd of spullen die je niet meer nodig hebt inzetten om punten te verdienen (in Peel en Maas 'WaarderingsPunten' genaamd). Hiermee kun je zelf diensten of goederen waar je behoefte aan hebt afnemen van andere leden. Bijvoorbeeld iets waar je zelf niet zo goed in bent of geen tijd/energie voor hebt. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, kun je anderen helpen én heb je de kans om met gesloten beurs andere hobby’s uit te proberen of iets te leren.

Er kan van alles ‘geruild’ worden: van het plakken van een fietsband tot huiswerkbegeleiding, of het boek dat je uitgelezen hebt. Het handige van een ruilkring is dat er niet enkel 1-op-1 geruild kan worden. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen.

 Een voorbeeld:

  • Mariet schildert een deur bij Ellen.
  • Ellen kookt een avondmaaltijd voor Jan.
  • Jan reinigt de oprit van Selma.
  • Selma maakt gordijnen op maat voor Inge.
  • Inge verzorgt een cursus waar onder andere Erkan bij aansluit.
  • Erkan laat de hond uit van Jonathan.
  • Jonathan ruilt zijn fiets met Mariet.

Al deze ruils worden bekostigd met een aantal WaarderingsPunten (WP's) Deze WaarderingsPunten bestaan alleen binnen de Peel en Maas ruilkring, je kunt er alleen binnen de LET'S-kring Peel en Maas mee betalen. Het is dus geen ‘echt’ geld. In de toekomst worden de WaarderingsPunten mogelijk geaccepteerd door lokale ondernemers.


Afdrukken  

Publish modules to the "offcanvs" position.

Free Joomla template by Ltheme